top of page

ČOKOLADA SVIRA, PA SE POSLE POJEDE


GRAMOFONSKA ploče od čokolade koja se dva-tri puta može preslušati, a potom pojesti! Zvuči neverovatno, ali ovo slatko-nostalgično "čudo" zaista postoji.



Kod nas, još nisu stigle, ali se mašine za njihovo "štancanje" proizvode u Srbiji.


Osmislili su je mašinski inženjer Goran Spasojević i mašinski tehničar Perica Račić, vlasnici mašinsko-bravarske radionice u Lapovu.


Iz njihove radionice ne izlaze uobičajeni proizvodi za ovakvu vrstu delatnosti, već nebične mašine, koje su Goran i Perica dizajnirali i napravili među prvima u Srbiji.



Osim toga, njihove mašine su jedinstvene, dok drugi kopiraju poznate marke. Ova dva kreativna mašinca izrađuju i sopstvene alate koji im pomažu u poslu, ali ipak su najponosniji na mašinu za proizvodnju longplej gramofonskih ploča od čokolade. Nju su uradili za Marinka Biškića, preduzetnika iz Splita, koji se nekada bavio muzikom i imao svoj bend.


- Iako smo prvu ovakvu mašinu napravili još pre pet godina, mislim da je i dalje jedinstvena u Evropi. Čokoladna ploča čak može da se sluša na starim gramofonima, a pesma može da se reprodukuje dva-tri puta, jer posle zvuk više nije isti. Onda čokolada može da se pojede - priča Spasojević, za "Novosti".


Njegov kolega Račić dodaje da im je najteže bilo da naprave alat za izradu matrice, koja je najvažnija za proizvodnju zvuka, a nije ista za klasične gramofonske ploče i za ove od čokolade. Matrice se, naravno, rade u inostranstvu jer su od izvođača pesama koje su na čokoladnim pločama morali da dobiju autorska prava, a za to je bio zadužen Biškić.




Ponešto od zanata su, kako kažu Spasojević i Račić, "ukrali" i na sajmu tehnike u Minhenu, ali svaku ideju zajedno razrađuju i o svemu se dogovaraju.


- U radionici sam prvo izrađivao metalni nameštaj i mašine za građevinarstvo.

Onda mi je, 1999. godine, palo na pamet da napravim mašinu za izradu čokolade, iako nisam verovao daće bilo ko u Srbiji da proizvodi čokoladu. Ne znam zašto baš tu mašinu. S obzirom na to da tada na internetu nije bilo svega kao danas, znanje sam sakupljao gde god se to moglo, malo na sajmu, nešto "ukradeš", a malo sam i eksperimentisao - šali se Spasojević.

Vrcav na jeziku i pun šaljivih dosetki on tvrdi da ne zna koliko je mašina za čokoladu dosad napravio, jer ih ima od Subotice do Splita, Zagreba...


- Ispunjavali smo razne "muzičke želje", jer mašti naručilaca nema kraja. Izrađivali smo čitave linije, mašine i doradne mašine za proizvodnju čokolade i krema, velike fontane za čokoladne mase, što se retko pravi u Srbiji, pravili neobične stalke za mladenačke torte... - priča Račić i kaže da im je najžalije što ih je pandemija kovida 19 omela u pravljenju najveće čokoladne fontane, za Ginisa.



bottom of page