top of page

STIGAO JE NA POLA PUTA, ALI NE NAMERAVA TU DA STANE: Željko Mitrović tvrdi da se stvari tek zahuktav

Sve je počelo sa „Gubi se“. Onda je došla „Desiće se“. Pa za njima su krenule da se ređaju „Dodaj mi fank“, „Laž“, „Ponoć“, „Grešni“, „Novi zakon“, „Srećan put“, „Ples u tami“, „Živeli“, „Tu noć“ , „Space Jam“ i „Hram“. Ovog utorka Željko Mitrović sa svojim bendom MONX došao je na pola puta. Ovog utorka izašla je 15. po redu numera ove fantastične šestorke pod nazivom "Kad reči nestanu". Željko je uz ove mlade i talentovane muzičare postigao veliku stvar – a to je za 15 nedelja, 15 pesama i autentičnih spotova koji najfinije upotpunjuju zvuk svake numere i čine ih još prijemčivijim, sada već vernim slušaocima u regionu.


Podsetimo se da je Željko Mitrović prihvatio interesantanu opkladu i izazov od muzičke zajednice Srbije. I u svom maniru, vrlo ozbiljno pristupio situaciji sa svojim bendom MONX, i od tada možemo ga naći u muzičkom studiju, gde marljivo snima, komponuje i producira 30 pesama za 30 nedelja, uz svakako neizostavne videe. Željko je sa pesmom "Kada reči nestanu" stigao na pola zacrtanog puta, ali ne namerava tu i da stane. Uspeh njegovog benda MONX zaitrigirao je mnoge i otklonio sumnju da ovaj zvuk nije ono što je publici potrebno u 21. veku. Mitrović je intuitivno opet povukao jako dobar potez. Muzicirajući za svoju dušu, davajući umetnički i kreativni deo sebe, žrtvovajući svoje slobodno vreme jer se muzici predaje ceo – uspeo je da sa bendom ostvari jaku sponu koja je dovoljno glasna. Onako fanki, rokenrol glasna. Dovoljno za više milionske preglede i tako 14. nedelja do sada uzastopno.


Sa pesmom " Kada reči nestanu" dobijamo jedinstveno ukrštanje glasova nekadašnje Pinkove zvezdice Isidore Mitić i Đorđa Miljenovića – Skaj Viklera, večitog buntovnika i kreativca. Bas linija zvuči nekako Oliverski. Donosi taj specifični duh prošlih vremena koja su bila zlatna za ovu vrstu žanra. Nema sumnje, prijateljstvo Olivera Mandića i Željka Mitrovića donosi inspiraciju i kreativni naboj koji rezultira fenomenalnim muzičkim izražajem.

Post-osmomartovska romantika u pesmi oseća se već u prvim taktovima ove numere i lagano seduktivno uvodi slušaoce u specifičan MONX svet, kome je, pokazalo se – teško odoleti.


Publika je zahvalna na istrajnosti ovog projekta. Svakom novom numerom, čini se da Željko i ekipa nadmašuju predhodnu i sebi i drugim muzičarima u region postavljaju nove standarde. Željko tvrdi da se stvari tek zahuktavaju. Ova numera donosi bogatstvo emocije i posvećenosti koje će se tek nastaviti i pretočiti u narednu, još moćniju. A to je sad i već za očekivati. To je rokenrol.


Kada je u decembru mesecu Željko Mitrović objavio da će sa svojim bendom MONX za 30 nedelja snimiti 30 pesama i objaviti 30 videa, mnogi su bili sumnjičavi. Danas, Željko Mitrović sa svojom mladom ekipom objavio je najnoviju numeru “Vraćam se kući” – 16. po redu. Samim tim, ušao je uspešno u drugu polovinu ovog neobičnog izazova. “Vraćam se kući” svakako je zakucala Mitrovića i ekipu na čvrstu vodeću poziciju kada je ovaj žanr u pitanju, ali i videi koji mogu da pariraju svetskim ostvarenjima. Najuticajniji čovek u domaćim medijima, Željko Mitrović, uneo je pometnju među publikom i muzičarima u regionu. I to mu nije prvi put.


Đorđe Miljenović – Skaj Vikler i Isidora Mitić sada već vokalno uigrano - zajedničkim snagama odgovaraju na zadatak koji su im Mitrovićev bas i Mićin bubanj postavili. Energija koja vlada celokupnom numerom je preočigledna. Sem što numera “Vraćam se kući” uvodi u uspešnu drugu polovinu muzičkog izazova, garantuje dobru zabavu, ali i neizostavni muzički kvalitet. Specifična razigranost kroz celokupnu pesmu poseban je pečat koji bend MONX sa sobom nosi.


Svakog utorka publika u regionu sa nestrpljenjem očekuje novu numeru, i sa njom dolazi pitanje da li je kadra da nadmaši predhodne. Iako je odgovor svaki put potvrdan, to Željku Mitroviću i MONX-ima nije presudno. Višemilionski pregledi sada već spontano dolaze sami po sebi, a glavna stvar ovoj nesvakidašnjoj skupini vrsnih muzičara je prvenstveno dobra zabava, ali i želja da se publici pruži nešto drugačije, nešto što ima taj organski kvalitet. Kvalitet nečega što je opipljivo i stvarno. Nešto što je potpuno vanvremenski.


Do sada smo mogli da primetimo razne uticaje drugih muzičkih velikana na Mitrovićev bend. Što je negde i normalno, jer inspiracija svakako uvek dolazi iz kvaliteta. Veliki uvek prepoznaju velike. Zato već ne treba da nas čudi kada bend MONX bude inspirisao mlađe bendove. Kada Mitrovićev bend bude simbol za nezaustavljivu kreativnu energiju koja praši toliko da više nema nazad. Svi mi želimo da se vratimo kući. Svima nam je potrebno mesto koje zovemo dom. A MONX ekipa nudi mesto gde fank i rok pokret imaju sigurnu kuću, koju štite dobar bas i glas. Kroz sve oluje.
Comments


bottom of page